15 Φεβρουαρίου 2013

Κρέπες αρμυρές

Οι κρέπες είναι  ένα φαγητό πάντα ενδιαφέρον. Που φτιάχνεται και πουλιέται επιτόπου σε διάφορα σημεία και με πολλές παραλλαγές, αφού φτιαχτεί η κρέπα γεμίζεται με κάποιο υλικό και συνεχίζει να ψήνεται είτε στην κρεπιέρα είτε στο φούρνο. Το πρόβλημά μου είναι πως το μείγμα είναι συνήθως το ίδιο ανεξάρτητα αν το γέμισμα θα είναι γλυκό ή αρμυρό. Εγώ προτιμώ τις αρμυρές (και η παραλλαγή αυτή της Ειρήνης μου άρεσε ιδιαίτερα). Και μας έτυχε ένα βράδυ στο Παρίσι να πάρουμε κρέπα με τυρί που γλύκιζε τόσο ώστε με το ζόρι τη φάγαμε, βασικά γιατί πεινάγαμε και δεν βρίσκαμε τίποτα άλλο εκείνη την ώρα. Έτσι έχω μια συνταγή για αρμυρές κρέπες και μια για γλυκές κι εδώ υπάρχει η πρώτη. Στη φωτογραφία είναι το τελικό αποτέλεσμα, όχι σκέτες κρέπες αλλά γεμισμένες με τυρί και ζαμπόν.

Υλικά (για 12 – 14 μεγάλες)
300 γρ. αλεύρι
4 αυγά
550 ml γάλα
50 γρ. βούτυρο
½ κουταλάκι αλάτι
λίγο ρούμι ή κονιάκ
Εκτέλεση
Βάζω το αλεύρι σε μια λεκάνη και δουλεύοντάς το με το σύρμα των αυγών ή με το μίξερ προσθέτω τα αυγά, το γάλα (να γίνει μια πάστα ομοιογενής και αραιή) το βούτυρο ζεσταμένο και τα υπόλοιπα υλικά. Την αφήνω να αναπαυθεί για μια ώρα. Βάζω ένα τηγάνι αλειμμένο με λάδι στη φωτιά ή την κρεπιέρα, να κάψει. Ρίχνω μέσα μια κουταλιά απ’ το μείγμα και στριφογυρίζω το τηγάνι έτσι ώστε το υλικό να απλωθεί ομοιόμορφα. Όταν δέσει και πήξει γυρίζω την κρέπα και ύστερα από ένα λεπτό τη βγάζω. Συνεχίζω κι ετοιμάζω τις υπόλοιπες κρέπες με τον ίδιο τρόπο.

Πρόταση σερβιρίσματος
Απλώνω την κάθε κρέπα σ' ένα πιάτο και βάζω μια - δυο φέτες τυρί και μια - δυο φέτες ζαμπόν. Τυλίγω την κρέπα και την τοποθετώ σ' ένα ταψί. Συνεχίζω και με τις υπόλοιπες. Τις περιχύνω με κρέμα γάλακτος, τις πασπαλίζω με λίγο τυρί τριμμένο και τις βάζω στο φούρνο για 15 - 20'. Το αποτέλεσμα φαίνεται στις φωτογραφίες. Μόνο που η Ειρήνη που μας τις έφτιαξε, τις έκοψε στη μέση μιας και θέλαμε να τις βγάλουμε για μεζέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.