13 Φεβρουαρίου 2013

Μανιτάρια γεμιστά


Το να δοκιμάζω καινούριες γεύσεις πάντα μ' αρέσει. Υπάρχουν βέβαια και τα κολλήματα, φαγητά που δεν βάζω στο στόμα μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μένω στα ίδια. Έτσι όταν έπεσε στα χέρια μου ένα περιοδικό μαγειρικής, απ' αυτά που έχουν γίνει μόδα τελευταία και αγοράζονται από ανθρώπους που δεν μαγειρεύουν ποτέ (όπως και με τις σχετικές εκπομπές της τηλεόρασης, που κι αυτέ πλήθυναν αλλά πόσοι απ' όσους τις βλέπουν ακόμα και καταλαβαίνουν τη σχετική ορολογία), όταν λοιπόν πήρα το περιοδικό, του έριξα μια ματιά και υπήρχαν 6 ή 7 συνταγές που με εντυπωσίασαν. Τις ξεχώρισα για να τις δοκιμάσω εν καιρώ. Πρώτη που δοκίμασα και επιβεβαίωσα πως ναι, μ' αρέσει ήταν αυτή με τα μανιτάρια. Σε επόμενο τεύχος βρήκα τα γεμιστά κρεμμύδια και οι πατάτες γκρατέν που ανέφερα παλιότερα.

Υλικά

12 μεγάλα άσπρα μανιτάρια
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
60 γρ. τυρί κατσικίσιο
40 γρ. κεφαλογραβιέρα
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά πέστο (προαιρετικά)
50 γρ. μπέικον (προαιρετικά)
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
λάδι
αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Σκουπίζω τα μανιτάρια με υγρή πετσέτα και βγάζω τα ποδαράκια τους. Βγάζω τη φλούδα τους τραβώντας απ’ την άκρη. Ανακατεύω το λεμόνι με λίγο λάδι και αλείφω τα 8 από τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνω και τ’ αφήνω στην άκρη. Ετοιμάζω το γέμισμα: ψιλοκόβω τα υπόλοιπα μανιτάρια μαζί με τα ποδαράκια που έβγαλα. Ζεσταίνω λίγο λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι. Προσθέτω τα κομμένα μανιτάρια και το μπέικον, αλατοπιπερώνω και τ’ αφήνω να βράσουν μέχρι να πιουν το νερό τους. Ανακατεύω τα τυριά, το πέστο και τον κρόκο του αυγού και προσθέτω στο μίγμα των μανιταριών. Γεμίζω τα 8 μανιτάρια (φουσκωτά) και τα βάζω σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνω στον πάτο ελάχιστο νερό και ψήνω στους 190° για 20 – 30’ μέχρι να ροδίσουν. (Αν περισσέψει γέμιση, την βάζω σκέτη στο ταψί και ψήνεται κι αυτή).
Τα σερβίρω ζεστά. Παραλλαγή γέμιση με κιμά ή λαχανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.