11 Μαρτίου 2013

Λαχανοντολμάδες

Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα φαγητό που θέλει αρκετή δουλειά. Και η δουλειά πληθαίνει όταν τους φτιάχνεις μικρούς. Συνήθως στα εστιατόρια η μερίδα έχει μέσα τρεις, άντε τέσσερις. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είπαμε να μαζευτούμε οι συνήθεις ύποπτοι και να υποδεχτούμε τον καινούριο χρόνο. Τις μέρες εκείνες ήταν κι η μάνα μου στο σπίτι και προσφέρθηκε να μας φτιάξει λαχανοντολμάδες για να ενισχύσουμε το μενού που θα βγάζαμε. Η ποσότητα θα ήταν αρκετή και έμειναν και για την επομένη. Εντωμεταξύ  είχαμε ήδη ξεκινήσει δίαιτα και ενημερώσαμε τη διαιτολόγο μας για την πρόθεση να φάμε λαχανοντολμάδες για μεσημεριανό. Εντάξει μας λέει, αλλά όχι πάνω από τρεις. Μα είναι μικροί της λέμε. Καλά, μέχρι 10 μας ανεβάζει την ποσότητα. Δεν μπορούσε να διανοηθεί το πόσο μικροί θα ήταν. Τελικά εμείς στη μερίδα μας βάλαμε καμιά 25αριά!

Υλικά
500 γρ. κιμά
½ ποτήρι ρύζι
1 ντομάτα ή λίγο χυμό τομάτας
2 μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
χυμό από ½ λεμόνι
μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι
1 μεγάλο λάχανο (όχι σφιχτό)
Εκτέλεση
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί (εκτός βέβαια από το λάχανο) ώστε να γίνουν ένα μείγμα. Βγάζω ένα – ένα φύλλο από το λάχανο και το ζεματάμε σε βραστό νερό ώσπου να μαλακώσει. Αν δεν βγαίνουν τα φύλλα, το ζεματάμε όπως είναι, βγάζω τα εξωτερικά και συνεχίζω. Έπειτα παίρνω ένα φύλλο (αν είναι μεγάλο το κόβω στη μέση) και λίγο μείγμα το τυλίγω και τα στρώνω στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο σφιχτά. Βάζω νερό μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες και τους βράζω. Σερβίρονται με σάλτσα αυγολέμονο (απλό ή δεμένο).
Μικρά μυστικά
Για να μην κολλήσουν οι λαχανοντολμάδες στο κατσαρόλι στρώνω μερικά φύλλα λάχανο από κάτω. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, βάζω πρώτα μια σειρά καλαμάκια για σουβλάκι.
Για βράσιμο σε χύτρα ταχύτητας αρκούν 20 - 25 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.