03 Μαρτίου 2013

Μάφιν (Κατερίνας)

Μάφιν και σήμερα. Τις μέρες που έφτιαξε η Ειρήνη τα άλλα, μου στέλνει η κουμπάρα Κατερίνα συνταγή για μάφιν σοκολάτας με φωτογραφία μαζί. Δεν είμαι σίγουρος αν η φωτογραφία είναι δική της (μάλλον όχι, τουλάχιστον δεν έχει την επικάλυψη που προτείνει), τα μάφιν πάντως σ' αυτήν φαίνονται πανέμορφα. Δεν τα έχω φτιάξει, έτσι δεν μπορώ να μιλήσω για το αποτέλεσμα. Προς το παρόν είναι στα υπόψην.

Υλικά Για 4-6 άτομα
Για τα μάφιν
2 αυγά
1/2 κούπα ξινόγαλα
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα σπορέλαιο
2 κούπες αλεύρι
1 κουταλάκι μπείκιν παούντερ
1 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
1/4 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές κακάο
150 γραμμάρια μερέντα
1/4 κούπα λικέρ της αρεσκείας σας ή 1 κουταλιά της σούπας καφές εσπρέσσο διαλυμένος σε 1/4 κούπα νερό
1 κουταλάκι βανίλια σε υγρή μορφή ή ρούμι ή κονιάκ
Για την επικάλυψη
225 γραμμάρια σοκολάτα ημίγλυκη, χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με 35 % λιπαρά
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα θρυμματισμένα καρύδια
Εκτέλεση
Για τα μάφιν
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κέλσιου. Βάζω 12 χαρτάκια για μάφιν στο ειδικό ταψί για μάφιν.
Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύω τα αυγά, το ξινόγαλα, την ζάχαρη και το λάδι. Χτυπάω καλά με μία σπάτουλα. Σε δεύτερο μπολ, κοσκινίζω τα στεγνά υλικά: αλεύρι, μπείκιν παούντερ, σόδα, κακάο, αλάτι. Προσθέτω τα στεγνά υλικά στο μείγμα με τα αυγά, χρησιμοποιώντας μόνο την σπάτουλα. Μετά προσθέτω τη μερέντα, το λικέρ ή τον καφέ διαλυμένο σε νερό, και την βανίλια ή το κονιάκ - ρούμι. Με ένα κουτάλι σούπας μοιράζω τη ζύμη στις φόρμες για μάφιν.
Ψήνω για 25-30 λεπτά, μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή όταν δοκιμάζουμε τα μάφιν. Σε περίπτωση που η οδοντογλυφίδα χτυπήσει κομμάτι σοκολάτας, θα βγει υγρή, δοκιμάστε πάλι με άλλη σε άλλο σημείο του μάφιν που δεν υπάρχει κομμάτι σοκολάτας.
Αφήνω τα μάφιν στο ταψί για 4-5 λεπτά και μετά τα ξεφορμάρω. Τ' αφήνω να κρυώσουν σε σχάρα. Στη συνέχεια απλώνω πάνω από τα μάφιν το μείγμα σοκολάτας και πασπαλίζω με θρυμματισμένα καρύδια.
Τα μάφιν μένουν φρέσκα για 3 μέρες στο ψυγείο.
Για την επικάλυψη
Τοποθετώ τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ μεσαίου μεγέθους.
Βάζω την κρέμα σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει.
Ρίχνω πάνω από τη σοκολάτα και περιμένω μέχρι να μαλακώσει η σοκολάτα, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τα αφήνω να κρυώσουν λίγο πριν από τη χρήση.
Σερβίρεται με παγωτό με μέλι και καρύδια.
Έγραφα στην αρχή πως δεν τα έχω φτιάξει. Αλλά δεν κράτησε για πολύ. Τα φτιάξαμε σήμερα. Ιδού το μείγμα μοιρασμένο στα φορμάκια. Τελικά βγήκαν 16 και καλογεμισμένα. Έπεται συνέχεια.
Στη δική μου παραλλαγή, βέβαια δεν έχει θέση το σπορέλαιο. Είναι με αγνό ελαιόλαδο του χωριού μου. Δεύτερον. Ξινόγαλο δεν είχα. Έτσι έβαλα λίγο γάλα και λίγο από το "νερό" που έβγαλε το (κανονικό) γιαούρτι. Το βασικό μου πρόβλημα είναι με τη δοσολογία. Ποτέ δεν κατάφερα να παντρέψω τις κούπες με τα γραμμάρια. Κι εγώ είμαι των γραμμαρίων. Ίσως γι' αυτό και έγινε πολύ το μείγμα μου.
Ουπς. Τώρα βλέπω πως έκανα κι άλλο λάθος. Αντί για κουταλάκια έβαλα κουταλιές. Δηλαδή τριπλάσια διογκωτικά. Γι' αυτό και φούσκωσαν τόσο πολύ! Την επόμενη καλύτερα.

Εν τω μεταξύ περιμένω ακόμα μια συνταγή για μάφιν. Διαιτητικά αυτά. Από τη Σοφία που λέγαμε.

1 σχόλιο:

  1. Επισήμανση:
    Το σημαντικό είναι να μην τα ανακατευτούν τα υλικά για πολλή ώρα και να μην χρησιμοποιηθεί μίξερ. Μόνο με ένα κουτάλι και ίσα - ίσα για να ανακατευτούν τα υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.