27 Ιουλίου 2013

Σφουγγάτο

Σφουγγάτο λέμε στο χωριό μου ένα είδος ομελέτας που εκτός από αυγά έχει και κολοκύθι και κρεμμύδι και άλλα μυρωδικά. Έτσι κι αλλιώς στην ομελέτα μπορούν να γίνουν διάφορες προσθήκες! Μπορεί να φτιαχτεί εξολοκλήρου στο τηγάνι ή να ολοκληρωθεί στο φούρνο για πιο ελαφρύ.

Υλικά

1 κιλό κολοκυθάκια
2 μέτρια κρεμμύδια
3 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο (προαιρετικά και κατ' επιλογή)
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι αλεύρι ή φρυγανιά τριμ.
1 ποτήρι τυρί τριμμένο

Εκτέλεση

Τρίβω στο χοντρό του τρίφτη τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια, τα αλατίζω ελαφρά και τ' αφήνω για μια - δυο ώρες να βγάλουν τα πολλά νερά τους. Τα ρίχνω στο τηγάνι και τα ψήνω να μαραθούν. Όταν μισοκρυώσει το μείγμα ρίχνω και τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύω και βάζω το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνω σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου.
Εγώ το έφτιαχνα με αλεύρι. Κάποια στιγμή η Δέσποινα μου είπε πως προτιμάει τη φρυγανιά. Το δοκίμασα κι έχει δίκιο, γίνεται πιο αφράτο το σφουγγάτο.

Τεμπέλικη παραλλαγή:

Αφού ψήσω το μείγμα στο τηγάνι το ανακατεύω με τα αυγά να ψηθούνε λίγο, βάζω και τα μυρωδικά και το τυρί, τ' ανακατεύω ακόμα λίγο στο τηγάνι - και αυτό μου αρκεί 😀

Κι άλλη παραλλαγή: Με φύλλο

Το είχα ξανασκεφτεί, να μπει φύλλο στο σφουγγάτο. Αλλά υπήρχε το πρόβλημα, πώς να φτιάξω (ή να πάρω) τόσο λίγο. Η λύση βρέθηκε με φύλλο "περέκ". Τι είν' αυτό; φύλλο μακεδονίτικο (ποντιακής καταγωγής), προψημένο που το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο βρέξιμο (ράντισμα μάλλον που στην περίπτωσή μας δεν χρειάζεται για το κάτω φύλλο μιας και το μείγμα όσο και να το στεγνώσω στο κατσαρόλι έχει μπόλικα υγρά) και λίγο λάδι ώστε να γίνει σαν φρέσκο. Το δοκίμασα πρόσφατα και πού μου άρεσε το αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.