Υλικά
2 κιλά κολοκύθι (κόκκινο) καθαρισμένο1/2 ποτήρι ρύζι
1 – 1 1/4 ποτήρια ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
αρκετό δυόσμο ξερό
ελάχιστο αλάτι
1/2 φλιτζάνι καρύδι τριμμένο (προαιρετικά)
0,75 κ. φύλλο έτοιμο χωριάτικο (χοντρό) ή ακόμα καλύτερα το επόμενο:)
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι1 φλιτζάνι νερό (ή όσο χρειαστεί για να είναι μαλακή η ζύμη)
1 φλιτζάνι λάδι
2 κουταλάκια ξύδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Βάζω το κολοκύθι με ελάχιστο νερό (θα βγάλει δικό του) και το αλάτι στη φωτιά. Όταν μισοβράσει αδειάζω τα πολλά νερά και προσθέτω την κανέλα, σε λιγάκι το ρύζι και τέλος τη ζάχαρη. Όταν βράσουν (θέλω να είναι όσο πιο στεγνά γίνεται) τα βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το δυόσμο. (Αν το μείγμα έχει ζουμιά ρίχνω λίγη τριμμένη φρυγανιά). Ανοίγω φύλλο ή κόβω το έτοιμο σε λουρίδες. βάζω μια κουταλιά μείγμα στη μια άκρη και διπλώνω σε τρίγωνο. Τηγανίζω τα κολοκυθοπιτάκια σε μπόλικο λάδι ή τα ψήνω για ¾ της ώρας στους 200 βαθμούς (χαμηλότερη θερμοκρασία και λιγότερος χρόνος αν είναι με έτοιμο φύλλο).Δυο τρεις παρατηρήσεις:
Όπως φαίνεται κι απ' τις φωτογραφίες, το σχήμα τους δεν είναι ομοιόμορφο. Όπως βολέψει τυλίγονται. Γι' αυτό και στο χωριό μου όταν κάτι δεν βγει και πολύ πρώτο στο σχήμα κι είναι λίγο ανακατεμένο λέμε πως το έκανες σαν τα κολοκυθοπιτάρια 😀Επίσης, όταν τα φτιάξαμε, δεν βάλαμε τέσσερα κιλά κολοκύθι που έλεγε η αρχική συνταγή. Αναλογικά πάνε τα πράγματα κάπου 1 1/2 κιλό ήτανε, είπαμε λοιπόν και το φύλλο να είναι με λίγο πιο κάτω από μισό κιλό αλεύρι (αφού το κιλό το έλεγε για όλο το κολοκύθι). Πλην όμως, αυτό φάνηκε πως ήταν ελάχιστο. Ξανά και ξανά συνολικά πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν κάπου 800 γραμμάρια αλεύρι! Αλλά έγιναν πεντανόστιμα. Και καταναλώθηκαν μέσα σε δυο μέρες. Έτσι προσάρμοσα τις αναλογίες όπως τις βλέπετε.
Τελευταία, έχω βρει το χωριάτικο φύλλο "Ζαγορίσιο" και βάζουμε αν βαριόμαστε ν' ανοίξουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.