21 Οκτωβρίου 2013

Μουστοκούλουρα

Τα μουστοκούλουρα φτιάχνονται όλο το χρόνο. Πετιμέζι να έχεις. Γιατί παρόλο που το όνομά τους μιλάει για μούστο, αυτό που χρειάζεται είναι το πετιμέζι. Τα υπόλοιπα υλικά βρίσκονται εύκολα. Έτσι δεν είναι εποχικό έδεσμα, αλλά είπα να το συνδυάσω με τη συνταγή για το πετιμέζι που έβαλα κι έτσι την παρουσιάζω σήμερα. Δεν είχα δικό μου πετιμέζι αλλά βρήκα και αγόρασα. Έχουν τα σουπερμάρκετ, έχουν και τα καταστήματα μπαχαρικών (μπαχαρτζίδικα:) ). Εν τω μεταξύ, το πετιμέζι αυτό ήταν πολύ πυκνό και πολύ σκούρο. Έτσι, το χρώμα το πήραν τα μουστοκούλουρα από μόνα τους, χωρίς το ενισχυτικό κακάο (που όσο νάναι τους αλλάζει και λίγο τη μυρωδιά).

Υλικά

200 ml ελαιόλαδο
200 ml πετιμέζι
200 γρ. ζάχαρη
200 ml χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι σόδα
1 - 2 κουταλάκια κακάο (για χρώμα, προαιρετικά)
2 1/2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
800 γρ. αλεύρι σκληρό (ίσως και 3 - 4 κουταλιές επιπλέον)
σουσάμι (προαιρετικά)

Παραλλαγή:

Αντί για 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού βάζω 160 ml χυμό πορτοκαλιού, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού και λίγο κονιάκ. Επίσης το κακάο το προσθέτω μόνο αν θέλω πιο σκούρο χρώμα.

Εκτέλεση

Ρίχνω στο μίξερ (στο ζύμωμα) ή στον αρτοπαρασκευαστή (πρόγραμμα 6 - ζύμη στον δικό μου που επειδή είναι μπόλικο το υλικό στο ξεκούρασμα που κάνει το βοηθάω ν' ανακατευτεί τ' αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά - και εννοείται δεν περιμένω να φουσκώσει, με το που τελειώνει τ' ανακάτεμα βγάζω τη ζύμη) το λάδι, το πετιμέζι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Αφήνω να δουλευτεί στη χαμηλή ταχύτητα για τα πρώτα 2 - 3 λεπτά. Σ' ένα μπολ ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα και τα ανακατεύω μ' ένα κουταλάκι, να διαλυθεί και να αφρίσει. Αδειάζω το μείγμα σιγά - σιγά στον κάδο (να πέφτει αφρός). Αναμειγνύω σ' ένα σκεύος το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τα ρίχνω σιγά - σιγά για να αρχίσει να "δένει" το μείγμα και να γίνει μια ζύμη ομοιογενής αλλά μαλακιά, ίσως κολλάει ελαφρώς στο χέρι.
Αδειάζω τη ζύμη σε μια λεία και ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνω με τα χέρια για 5 - 6 λεπτά αν χρειάζεται. Πλάθω κορδόνια πάχους περίπου 2 εκ., τα κόβω και σχηματίζω μικρά κουλουράκια. (Το μικρά είναι σχετικό, τα μουστοκούλουρα θέλει να έχουν λίγον όγκο). Αν θέλω, τα τυλίγω σε σουσάμι.
Απλώνω στις λαμαρίνες λαδόκολλα ή τα ειδικά αντικολλητικά σιλικόνης και αραδιάζω τα κουλουράκια. Τα ψήνω στους 180 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.