26 Νοεμβρίου 2013

Φασόλια πιαζ

Ένα απλό και εύκολο πιάτο που μπορεί να καταναλωθεί και σαν μεζές ενώ άλλοι το αναφέρουν σαν σαλάτα. Πρόκειται για τα άσπρα φασόλια. Που λέγονται πιαζ που αυτό ακριβώς πάει να πει, αλλά στα τούρκικα. Beyaz (δηλ. μπεγιάζ) είναι το άσπρο. Και σε κάποια μέρη τα φασόλια αυτά λέγονται έτσι, "φασόλια μπεγιάζ" (αν και τα βρίσκει κανείς και με άλλες παραλλαγές με πιο συνηθισμένη αυτή του τίτλου: πιαζ).

Υλικά

350 γρ. φασόλια
αλάτι

Εκτέλεση

Βάζω αποβραδίς τα φασόλια να μουσκέψουν. Τα βάζω να πάρουν μια βράση (μέχρι ν’ αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα στη χύτρα). Περιμένω να πέσει η βαλβίδα και αλλάζω το νερό (πάντα κρύο). Τα βάζω να βράσουν για 7’ με το αλάτι. Τα σουρώνω, τα περιχύνω με λάδι και τα σερβίρω. Αν θέλω προσθέτω λίγο κρεμμύδι ή/και μαϊντανό.

Παρατηρήσεις

Τα όσπρια τα βράζω πάντα από κρύο νερό.
Τα σουρώνω για να φύγει τόσο η έντονη μυρωδιά τους, όσο και για να μειωθεί κατά το δυνατόν η ιδιότητα που έχουν να δημιουργούν αέρια στο στομάχι.
Ο χρόνος βρασίματος είναι σχετικός και προσαρμόζεται ανάλογα την παρτίδα των φασολιών αλλά και τη σκληρότητα του νερού. Πρέπει τα φασόλια να βγουν καλοβρασμένα αλλά ολόκληρα, να μην λιώσουν. Ας πούμε αν διάβαζε η μάνα μου αυτό που γράφω για το αλάτι, θα της σηκώνονταν οι τρίχες, αφού σ' όλα τα όσπρια το αλάτι το βάζει αφού βράσουνε. Κι αυτό γιατί όταν προσθέτω αλάτι σκληραίνει το νερό. Απ' την άλλη, εγώ μ' αυτόν τον τρόπο κατάφερα να μην μου λιώνουν τα φασόλια και να μην γίνονται χυλός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.