22 Δεκεμβρίου 2013

Μπριζόλες χριστουγεννιάτικες

Το 'πα και το ξαναλέω, πάλι θα το ξαναπώ. Τα Χριστούγεννα, το παραδοσιακό μας έδεσμα ήταν το χοιρινό. Πρωί - πρωί ο κόσμος έτρωγε μπριζόλες. Βέβαια, έτσι σκέτα, δεν γίνεται αισθητό το τι ακριβώς συνέβαινε. Γιατί μπορεί ίσως να φανταστεί κάποιος το να μυρίζει τσίκνα το χωριό, αλλά γευστικά αυτό τι σήμαινε; Γιατί ήταν κάτι το διαφορετικό από τις μπριζόλες που τρώγονταν τις άλλες μέρες; Καταρχάς το κρέας έτσι κι αλλιώς ήταν σπάνιο. Το χοιρινό δε, μόνο τα Χριστούγεννα υπήρχε. Τον άλλο καιρό, αν σφάζανε κάνα μοσχάρι και έπαιρναν (μερικοί) μοσχαρίσιες μπριζόλες, αλλιώς αρνιά και κατσίκια (ή και κοτόπουλο) τις σπάνιες φορές που το τραπέζι είχε κρέας. Απ' την άλλη, οι χριστουγεννιάτικες χοιρινές μπριζόλες είχαν ιδιαίτερη παρασκευή.Συνήθως το κρέας συνοδευόταν από κάτι άλλο για συμπλήρωμα (και για να χορτάσεις, εμένα μου φάνηκε αδιανόητο να φάω το αρνί του Πάσχα σκέτο, μόνο κρέας και σαλάτα, την πρώτη φορά που μου έτυχε, στο σπίτι του πεθερού μου, είπα να φτιάξω καμιά πατάτα κι αυτοί πάλι με κοίταγαν σαν ούφο - αφού έχουμε κρέας, γιατί να φάμε πατάτες). Επειδή όμως οι μπριζόλες αυτές τρώγονταν πρωί, δεν έπαιρνε για άλλα συνοδευτικά. Αλλά κάτι έμπαινε κι εκεί. Κρεμμύδι ψημένο. Αλλά πολλά έγραψα για εισαγωγή, ας δώσω το πώς και το τι.

Υλικά

κάρβουνα :)
1 χοιρινή μπριζόλα για κάθε άτομο (χοντρούλα και με το λιπάκι της)
1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι για κάθε μπριζόλα
νεράντζια
λεμόνι
αλάτι - πιπέρι
ρίγανη

Εκτέλεση

Καθαρίζω και κόβω τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Τα απλώνω σ' ένα πιάτο και τα αλατίζω. Ανάβω τα κάρβουνα. Θέλω αρκετά μιας και χρειάζεται δυνατή φωτιά και μπόλικη ώρα μέχρι να ψηθεί το φαγητό, είναι και το κρεμμύδι που έχει ζουμιά και τα σβήνει...
Στρώνω στη σκάρα τα μισά κρεμμύδια, βάζω πάνω τους τη μπριζόλα κι από πάνω τα υπόλοιπα κρεμμύδια (το ένα δίπλα στο άλλο). Κλείνω καλά τη σκάρα και τη βάζω πάνω από τα κάρβουνα. Ψήνω για αρκετή ώρα, μέχρι να φανεί πως τα κρεμμύδια έχουν ψηθεί. Τραβάω τη σκάρα απ' τη φωτιά, την ανοίγω και γυρίζω τα κρεμμύδια να ψηθούν κι απ' την άλλη. Επειδή ήδη έχουν ξεκινήσει, θέλουν τώρα λιγότερη ώρα. Όταν τα δω να είναι ψημένα, τα βγάζω σε πιάτο και ξαναβάζω το κρέας σκέτο. Είναι ήδη ψημένο, αλλά να στεγνώσει λίγο και να πάρει και λίγο χρώμα. Το βγάζω πάνω στα κρεμμύδια.
Εν τω μεταξύ, έχω στύψει τα νεράντζια και το λεμόνι (σε αναλογία χυμού δυο μέρη νεράντζι ένα μέρος λεμόνι). Περιχύνω τη μπριζόλα μου με το ζουμί, την αλατίζω, της βάζω ρίγανη και έτοιμο το πιάτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.