19 Απριλίου 2014

Τσουρέκια Πασχαλινά

Τελευταία στιγμή που δίνω τη συνταγή. Ο λόγος είναι πως ενώ και αυτήν και άλλες τις έχω χρόνια τώρα, όσες φορές προσπάθησα να φτιάξω τα τσουρέκια, δεν τα κατάφερνα. Έμοιαζαν εξωτερικά με τσουρέκια, αλλά όταν τα έκοβες ήταν θεόσκληρα. Έτσι, για χρόνια είχα σταματήσει να φτιάχνω τσουρέκια. Η Μαρία έκανε κάποιες προσπάθειες, κι αυτές αποτυχημένες και απαγορέψαμε την συνέχιση των προσπαθειών. Μέχρι πρόσφατα που σ' ένα ζάπινγκ έπεσα πάνω σε μια εκπομπή του νέου καναλιού "Ε" με τον παλιό μαγειροπαρουσιαστή Ευτύχη Μπλέτσα που έφτιαχνε τσουρέκια. Η Μαρία, που πάντα είχε στο νου της να φτιάξουμε σπιτικά τσουρέκια, είπε να ξαναδοκιμάσουμε. Έριξα μια ματιά και τα βασικά υλικά (αλεύρι - μαγιά - αυγά) ήταν τα ίδια. Έτσι το προσπαθήσαμε και πάλι παντρεύοντας τις οδηγίες (η κυρία στο βίντεο είναι αναλυτική ενώ οι οδηγίες που γράφει από κάτω είναι πολύ περιληπτικές και μερικά πράγματα τα κατάλαβα απ' αυτές που είχα) κι αυτή τη φορά πετύχανε!). Κι αφού πετύχανε, ρίξαμε και μια δεύτερη δόση την επόμενη μέρα γιατί η πρώτη κάτι να δοκιμάσουμε, κάτι να μοιράσουμε, δεν έμεινε ούτε η μισή!

Υλικά

80 γρ. μαγιά
1 κιλό αλεύρι (σκληρό)
1 ποτήρι περίπου χλιαρό νερό
4 αυγά + 1 για άλειμμα στο τέλος
250 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
250 γρ βούτυρο γάλακτος
ξύσμα από ένα - δυο (ακέρωτα) πορτοκάλια (ή βανίλια με άρωμα πορτοκαλιού)
1 κουταλάκι μαχλέπι καλά κοπανισμένο
½ κουταλάκι μαστίχα Χίου ή ½ κουταλάκι κακουλέ
σουσάμι ή αμύγδαλο φιλαρισμένο για πασπάλισμα
αυγά βαμμένα

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύω τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και τη βάζω σε θερμοθάλαμο να φουσκώσει (κάνα μισάωρο).
Χτυπάω τα (4) αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ζεσταίνω το βούτυρο, να λιώσει.
Σε μια (άλλη ή την ίδια) λεκάνη βάζω το υπόλοιπο αλεύρι. Ανοίγω ένα λακκάκι στη μέση και προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού, το μείγμα με τα αυγά, τα 3/4 περίπου απ' το βούτυρο και το μείγμα με τη μαγιά και νερό όσο πάρει και ζυμώνω καλά μέχρι να γίνει μια σχετικά μαλακή ζύμη. Αλείφω σε τακτικά διαστήματα τα χέρια μου με το βούτυρο που μου έμεινε και συνεχίζω το ζύμωμα. Προσθέτω το μαχλέπι και τον κακουλέ ή τη μαστίχα (ή χωρίζω τη ζύμη και βάζω στο ένα τμήμα το ένα μυρωδικό και στο άλλο το άλλο!). Στο τέλος η ζύμη μου πρέπει να είναι μαλακιά, λεία και γυαλιστερή.
Αφήνω μιάμιση με δυο ώρες τη ζύμη σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει (συνήθως για θερμοθάλαμο χρησιμοποιώ το φούρνο που το έχω βάλει όμως πολύ χαμηλά, στους 30 βαθμούς).
Παίρνω το ζυμάρι μου, το χωρίζω σε μπαλάκια και (σε λαδωμένη επιφάνεια) ανοίγω το κάθε μπαλάκι σε κορδόνι και πλέκω ανά δυο κορδόνια μια πλεξούδα (ή σαν πίτα), το τοποθετώ σε βουτυρωμένο (ή στρωμένο με λαδόχαρτο) ταψί και το αφήνω πάλι σε χλιαρό μέρος καμιά ώρα να φουσκώσει. Για το πλάσιμο αλείβω τα χέρια μου με βούτυρο για να μην κολλάει το ζυμάρι.
Αραιώνω τον κρόκο ενός αυγού με λίγο νερό και αλείφω από πάνω τα τσουρέκια για να γυαλίσουν, πασπαλίζω με το αμύγδαλο ή το σουσάμι, βάζω αν θέλω και αυγά βαμμένα για να φαίνονται πιο πασχαλινά και τα ψήνω σε φούρνο στους 150º C για 40’ περίπου.

Η διαφορά στο χρώμα στις φωτογραφίες έχει να κάνει με το πόσο πολύ ήταν το αυγό που αλείφτηκαν :). Βγήκαν δυο ταψιά των τριών και το στρογγυλό, κάτι που αφενός μεν δυσκόλεψε το ψήσιμο (έστω κι αν έβαλα αέρα, τα τρία ταψιά είναι ζόρι για τον σπιτικό φούρνο) και αφετέρου έκανε τα τσουρέκια αρκετά πλατιά, Θα ήταν καλύτερα να γίνουν μόνο έξι, πιο χοντρά και πιο πιεσμένα (αν κολλήσουν μεταξύ τους στο ψήσιμο χωρίζουν εύκολα).
Για καλύτερα αποτελέσματα χρειάζεται όλες οι δουλειές να γίνονται σε ζεστό περιβάλλον. Ακόμα και τα ταψιά, καλό είναι να είναι ζεστά, να μην κρυώσει καθόλου το μείγμα μου.

1 σχόλιο:

  1. Το ωραίο στην διαδικασία αυτή, είναι η μυρωδιά του τσουρεκιού που ψήνεται και πλημμυρίζει το σπίτι. Θυμίζει Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.