08 Ιουλίου 2015

Σπλίτ συνέχεια

Δεύτερη συνέχεια.
Tο Σπλιτ σε θαμπώνει απροσδόκητα. Περιμένεις μια τυπική μεσογειακή πόλη για καλοκαιρινό τουρισμό: ηλιόλουστες παραλίες, χαλαρή ζωή, γαλάζιες θάλασσες. Ιδού μια πανοραμική άποψη της πόλης από τα ψηλά. Μπροστά το κτίριο του λιμεναρχείο μας θύμιζε κάπως το κτίριο Παπαστράτου (νυν πανεπιστήμιο) στο Βόλο.

Πανέμορφα παράθυρα
Η Παλιά Πόλη του Σπλιτ είναι γεμάτη γοητευτικές γωνιές. Μικροσκοπικά στενάκια, στοές και σκαλάκια υφαίνουν ένα δίχτυ που απλώνεται από την ανοιχτή αγορά τροφίμων δίπλα στα τείχη μέχρι την Πλατεία του Λαού με το Ρολόι του Πύργου και το δημαρχείο.
Κάπου στο Σπλιτ υπάρχει λέει κι ένα στενό, πολύ στενό. Που ονομάζεται σε ελεύθερη μετάφραση «Άσε με να περάσω», αφού χωράει μόνο έναν άνθρωπο! Το διάβασα, αλλά δεν βρήκα την Κροάτικη ονομασία του, άρα δεν μπόρεσα να βρω και το ίδιο. Σε ελεύθερη μετάφραση λέει. Δώσε και το κροάτικο όνομά του βρε αδερφέ.
Ήπιαμε και τις μπίρες μας στην Ρίβα, την τεράστια παραλία (που μου θύμισε Κάνες με τους φοίνικες) με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, καφέ, μπαρ, εστιατόρια και τραπεζάκια έξω, όπου χτυπάει η καρδιά της πιο σύνθετης, όμορφης και ζωντανής πόλης της Δαλματίας.
Πέσαμε και σ' έναν γάμο (κάτι που μας τυχαίνει σχεδόν σε κάθε ταξίδι, σ' αυτό είδαμε μόνο έναν, λίγος μας έπεσε). Με μουσική και τραγούδι αλλά και τη σημαία της Κροατίας ν' ανεμίζει!
Και για όποιον δεν το ξέρει, η γραβάτα ετυμολογείται απ' την Κροατία! Έτσι, οι Κροάτες φροντίζουν να το θυμίζουν στους τουρίστες τους κι ειδικά στο Σπλιτ είδαμε πολλές σχετικές "υπενθυμίσεις" :)


Μεγάλη Παρασκευή και μεγάλο Σάββατο ήμασταν στο Σπλιτ. Είπαμε να ρίξουμε καμιά ματιά για ορθόδοξη εκκλησία ν' ακούσουμε το "Χριστός Ανέστη" έστω στα Κροάτικα! Στις συντεταγμένες: 43°30'33"N 16°26'16"E έχει ορθόδοξη εκκλησία, τον Άγιο Σάββα. αλλά ατέλειωτη που δυστυχώς δεν λειτουργεί, μόν η ταμπέλα υπάρχει να τη θυμίζει (η ίδια είν' από μέσα και μόνο απ' το γκούγκλ την είδα). Η θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι και μια απ' τις αιτίες διαχωρισμού των καθολικών Κροατών απ' τους ορθόδοξους Σέρβους (παρόλο που η γλώσσα τους είναι απελπιστικά όμοια) κι απ' τους μουσουλμάνους Βόσνιους. Δεν ξέρω κι αν το ορθόδοξο Πάσχα γιορτάζεται αυτές τις μέρες ή μαζί με τους καθολικούς, στο Ντουμπρόβνικ το είδαμε να είναι ανατολικότροπα. Απέναντι βρίσκεται η ψαραγορά που φαίνεται στην άλλη φωτογραφία, αλλά όταν πέρασα τ' απόγεμα ήταν κλειστή :(
Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.