09 Νοεμβρίου 2015

Λαζάνια με κιμά

Τα λαζάνια είχα να τα φτιάξω πολλά χρόνια. Καμιά 20αριά, από τότε που ήμασταν στον Πύργο. Ήταν αγαπημένος τρόπος μαγειρέματος του Πασχάλη. Κι είπαμε να τον δοκιμάσουμε κι εμείς. Μας άρεσε μεν, τα μαγειρέψαμε μερικές φορές τότε κι ύστερα τα ξεχάσαμε. Δεν ξέρω πώς και γιατί τα θυμήθηκα μια μέρα πριν λίγο καιρό κι έτσι αγόρασα ένα πακέτο για να τα φτιάξω. Δεν είχα κρατήσει συνταγή. Έψαξα στο ίντερνετ, βρήκα διάφορες προτάσεις, έβαλα και το γούστο μου και τα έφτιαξα. Είπα ν' αποφύγω την μπεσαμέλ. να μην μοιάζουν τελείως με παστίτσιο κι έτσι προτίμησα ένα μείγμα με κρέμα γάλακτος. Έγινε νοστιμότατο και μπόλικο: 8 - 9 μερίδες.

Υλικά

450 γρ. λαζάνια πλατιά (φύλλα)
2 φλυτζάνια τυρί τριμμένο
250 γρ. κρέμα γάλακτος
φρυγανιά τριμμένη

Για τον κιμά

650 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο ή λάδι
1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
αλάτι, πιπέρι (μαύρο και κόκκινο)
μοσχοκάρυδο
γαρύφαλλο
μπαχάρι

Για την επικάλυψη

2 αυγά
1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ
1 πακέτο τυρί κρέμα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. τυρί τριμμένο
πιπέρι άσπρο

Εκτέλεση

Ετοιμάζω τον κιμά όπως για το παστίτσιο: Τσιγαρίζω τον κιμά στο λάδι. Όταν τσιγαριστεί λίγο, προσθέτω το κρεμμύδι και συνεχίζω το τσιγάρισμα. Σβήνω αν θέλω με λίγο κρασί. Προσθέτω τα καρότα, τις ντομάτες και τα μπαχαρικά και τα αφήνω να σιγοβράσουν για 20’ τουλάχιστον να πιουν τα νερά τους.
Ανακατεύω τα υλικά για την επικάλυψη: χτυπάω τα αυγά, προσθέτω το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά.
Σε ένα πυρέξ περίπου 30Χ40εκ. ρίχνω μια λεπτή στρώση κιμά. Στρώνω μια σειρά λαζάνια, ρίχνω λίγο κιμά, πασπαλίζω με τριμμένο τυρί και βρέχω με την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο, με την τελευταία στρώση λαζάνια να μένουν σκέτα.
Απλώνω την επικάλυψη στην επιφάνεια και πασπαλίζω με λίγη φρυγανιά.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει το φαΐ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.