18 Ιουνίου 2016

Ολυμπιακό Χωριό

Την ιδέα για το σημερινό σημείωμα μου την έδωσε ένα σχόλιο που έγινε πριν λίγες μέρες σε ανάρτηση στο παλιό μου (και κλειστό πια) μπλογκ. Εκεί λοιπόν έγραφα για το Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου, στο οποίο έμενα την εποχή εκείνη (τα τρία χρόνια που βρισκόμουνα στη Γερμανία). Στο σχόλιο, λοιπόν, γινόταν αναφορά στο Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας (του Μενιδιού για την ακρίβεια) και για το ποιες οι ομοιότητες ή οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο. Μιας και το είχα σκεφτεί κι εγώ αρκετές φορές μέχρι τώρα κι ενώ πολλές φορές πέρασα απέξω αλλά ποτέ δεν αξιώθηκα να μπω να δω πώς είναι εσωτερικά ο χώρος, αποφάσισα κι έκανα μια γρήγορη βόλτα για τη σύγκριση.

Βέβαια η σύγκριση δεν μπορεί να είναι εξαντλητική αφού στο ένα έμεινα, όπως είπα παραπάνω, για 3 χρόνια ενώ στο άλλο έκανα ένα γρήγορο πέρασμα. Ας είναι όμως, ακόμα κι έτσι θαρρώ πως αξίζει τον κόπο. Μια πρώτη διαφορά είναι το μέγεθος των κτιρίων. Στο Μόναχο ήταν πανύψηλα. Απ' τη 18όροφη πολυκατοικία με τα 350 περίπου διαμερίσματα που έμενα μέχρι τις "μικρές" των 6 - 7 ορόφων. Εδώ, πάνω από δυο ορόφους (+ ισόγειο :) ) δεν είδα.
Στο Μόναχο δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν αυτοκίνητα παρά μόνο σε ελάχιστο κομμάτι του Χωριού. Στην Ελλάδα βρίσκεις και κάναν πεζόδρομο αλλά αυτό δεν είν' ο κανόνας.
Αντίθετα κανόνας είν' οι τεράστιοι δρόμοι για τα αυτοκίνητα. Τόσο τεράστιοι που παρόλο που εγώ σταματούσα για φωτογράφηση περαδώθε, πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε ούτε μια φορά.
Στο Μόναχο υπήρχε το πάρκο που ήταν στη συνέχεια του αντίστοιχου πάρκου των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Εδώ χώροι τεράστιοι κενοί και βέβαια οι κύριες ολυμπιακές εγκαταστάσεις (και σαν τέτοιες θεωρώ το ΟΑΚΑ) σε αρκετά μεγάλη απόσταση.

Κατάφερα να δώσω μια εικόνα σύγκρισης των δύο; Ελπίζω πως ναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.