19 Αυγούστου 2016

Νυχτερινή Μυτιλήνη

Οι περισσότεροι συνηθίζουν ν' ανεβάζουν φωτογραφίες τους στο φέισμπουκ. Έτσι τις φωτογραφίες τους τις βλέπουν πολλοί, κάποιες μπορεί να κοινοποιηθούν και να πάνε πολύ μακριά. Όμως έχει κι ένα μειονέκτημα αυτό. Μετά από λίγες μέρες οι φωτογραφίες θάβονται. Βέβαια, αν πας στο προφίλ του συγκεκριμένου χρήστη μπορείς να τις ξεθάψεις (ακόμα και να τους δώσεις νέα ζωή με ένα σχόλιο ή ένα λάικ) αλλά σε γενικές γραμμές το φέισμπουκ είναι για το εφήμερο. Αντίθετα εγώ προτιμώ να τις παρουσιάζω στο μπλογκ. Που μπορεί να τις δει οποιοσδήποτε κι οποτεδήποτε. Έτσι λοιπόν είπα ν' ανεβάσω μερικές από την χτεσινή πανσέληνο. Τις δυο τις έβαλα και στο ΦΒ, αλλά εδώ τα πράγματα είναι πιο ολοκληρωμένα. Βασικά, μία είναι από χτες. Οι άλλες είναι προχτεσινές, αλλά σ' αυτές το φεγγάρι μάλλον δεν εμφανίζεται πάνω απ' τη Μυτιλήνη (είναι η γωνία τέτοια).

Παρόλο που το θέμα μοιάζει ίδιο με το αρχικό (ο τρούλος του Αγίου Θεράποντα είναι εμβληματικός για την Μυτιλήνη) είναι από άλλη πλευρά του λιμανιού. Δυο ίδιες φωτογραφίες με αλλαγμένες τις ρυθμίσεις στη φωτογραφική. Στη δεύτερη τα χρώματα είναι πιο ζεστά, πιο κοντά σ' αυτά που βλέπει το μάτι.
Άλλες δυο φωτογραφίες με ακριβώς ίδιο κάντρο. Το παλιό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Άλλαξε και ξανάλλαξε χρήση όμως (ευτυχώς) στέκει πάντα το ίδιο γοητευτικό. Πάλι παιχνίδι με τις ρυθμίσεις (τύπος χρώματος). Κάτι που τα κινητά κι οι ταμπλέτες ποτέ δεν θα καταφέρουν (αν και, να μην λέω μεγάλες κουβέντες, υπάρχει λέει και φωτογραφική που την έχουν κάνει κινητό :) ).
Κι άλλες δυο με το κάστρο. Μια κοντινή και μια πιο μακρινή, που φαίνονται οι αντανακλάσεις απ' τα φώτα στο λιμάνι (και πάντα μ' αρέσουν οι αντανακλάσεις, είτε μέρα είτε νύχτα).
α
Δυο κτίρια, δυο λεπτομέρειες, που όταν τα δει κάποιος ξέρει πως είναι φωτογραφία της Μυτιλήνης. Και για τον τρούλο του Άι Θεράπη έγραψα και παραπάνω. Το άλλο είναι το καμπαναριό της Μητρόπολης.
Το φεγγάρι όπως φαινόταν το βράδυ της 17ης. Πάνω από τη μπούκα του παλιού λιμανιού της πόλης.
Και η γνήσια πανσέληνος. Που είναι τραβηγμένη με την ανατολή της, αλλά λίγο πιο δυτικά και νότια απ' την πόλη της Μυτιλήνης: απ' τον Άγιο Ισίδωρο, την παραλία στην οποία κάνω τα μπάνια μου το καλοκαίρια.

2 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών , εδώ στο blog!
    Και μ αρέσουν πολύ οι βραδινές σου .Δυστυχώς δεν καταφέρνω να βγάλω καλές κ γιατί δεν κάνω σωστές ρυθμίσεις αλλά και γιατί μάλλον θέλουν τρίποδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για καλές φωτογραφίες:
    Μηχανή της προκοπής (ισχύει για μέρα και νύχτα). Κι αυτό δεν πάει να πει πως πρέπει να είναι ακριβή αλλά λειτουργικά αποτελεσματική. Κινητά, τάμπλετ κλπ δεν ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία.
    Μια μηχανή της προκοπής παίρνει αρκετές και διάφορες ρυθμίσεις. Πειραματίζομαι κι ό,τι μ' αρέσει. Έτσι κι αλλιώς, οι ψηφιακές φωτογραφίες δεν κοστίζουν. (Γενικά πετάω περίπου το 10% απ' τις φωτογραφίες που τραβάω αλλά για τις νυχτερινές το ποσοστό μπορεί να περάσει το 50%).
    Για νυχτερινές, το τρίποδο εκ των ων ουκ άνευ. Με την πρώτη ψηφιακή που αγόρασα μου έκαναν δώρο ένα τριποδάκι της πλάκας. Το πόσο μ' έχει βοηθήσει, δεν λέγεται. Εντάξει, για καλύτερα αποτελέσματα, χρειάζεται ένα πιο καλό τρίποδο. Το δικό μου κάνει δεν κάνει 10 -15€.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.