18 Ιανουαρίου 2017

Ο καιρός στην Αίγυπτο

Έγραφα προχτές για τον καιρό και τις συνέπειές του στην Ελλάδα. Κι επειδή τις τελευταίες μέρες καμαρώνω ταχτικά για τη βόλτα μου στην Αίγυπτο (θα βάλω κι άλλα εδώ) κι όσοι βλέπουνε τις φωτογραφίες που είμαστε με μπλούζες και μπουφάν με ρωτάνε για το τι καιρό έκανε εκεί, να γράψω σήμερα γι' αυτό προσθέτοντας μερικές σκέψεις μου για το πότε είναι η καλύτερη εποχή για να την επισκεφθεί κανείς. Με μπουφάν ήταν ντυμένοι κι οι ντόπιοι, ούτε εμείς φαινόμασταν πιο άνετοι ούτε αυτοί :) (παραπάνω βραδάκι στο Αλ Χαλίλι).

Πήγαμε στην Αίγυπτο στις διακοπές των Χριστουγέννων. Φύγαμε με το που έκλεισαν τα σχολεία (το γεγονός ότι η Ετζίπτ πέταγε στις 4 το απόγεμα μας βόλεψε μια χαρά. Είχαμε ενημερωθεί από το πρακτορείο για τις καιρικές συνθήκες του προορισμού (παρόμοιες με την Ελλάδα με τρεις - τέσσερις βαθμούς παραπάνω) είχαμε δει και πληροφορίες από το γερμανικό σάιτ για τον καιρό που έχει καιρό για πολλά μέρη του κόσμου, με αξιόπιστες μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Και όντως έτσι ήτανε. Στο Κάιρο (απ' όπου και η παραπάνω φωτογραφία) συναντήσαμε θερμοκρασίες 13 βαθμούς τη μέρα που έπεφτε στους 7 - 8 το βράδυ (και κατέβαινε κι άλλο τα ξημερώματα).
Όταν μετακινηθήκαμε πιο νότια, στο Ασουάν, τη μέρα ήμασταν κοντά στους 20 (ενώ οι προβλέψεις λέγανε για παραπάνω, είχε κρύο για την περιοχή και το έλεγαν κι οι ντόπιοι) αλλά το βράδυ έπεφτε χαλαρά στους 5. Κι όταν λέμε βράδυ εννοούμε με το που έφευγε ο ήλιος.
Ήμασταν καθισμένοι στο κατάστρωμα του πλοίου, εν πλω από Ασουάν προς Λούξορ. Και περιμένουμε να δούμε το ηλιοβασίλεμα.Κι όλο τυλιγόμαστε στα μπουφάν μας και χωνόμαστε στους γιακάδες.
Γιατί ο Νείλος διασχίζει την έρημο και το κλίμα είναι το κλίμα της ερήμου, το νερό δεν τα καταφέρνει να μαλακώσει τα πράγματα. Τη νύχτα έχει κρύο.
 Για να τα καταφέρουν οι ντόπιοι φοράνε κελεμπίες, στο κεφάλι μαντίλι να τους προστατεύει από τον ήλιο και τη σκόνη και στο λαιμό κάτι σαν φουλάρι χοντρούτσικο. Δεν τους ενοχλεί αλλά βολεύει γιατί με το που πέφτει ο ήλιος το τυλίγουν γύρ' απ' το κεφάλι τους για να προστατευτούν από το κρύο.
Τώρα, τι γίνεται σε άλλες εποχές; Προφανώς το καλοκαίρι τα πράγματα είναι δύσκολα τη μέρα. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν αρκετά και ειδικά στην κρουαζιέρα, φαντάζομαι ότι θα έχει κι αρκετή υγρασία να κάνει την ατμόσφαιρα πιο αποπνικτική. Τη νύχτα πάλι κρύο θα κάνει, αυτό δεν αλλάζει. Κι αν τώρα το να πέσει απ' τους 20 στους 5 είναι κάπως, το να πέσει απ' τους 40 στους 20 ή στους 15 πώς θα είναι... Η εποχή που διαλέξαμε δεν ήταν άσχημη (έτσι κι αλλιώς οι βροχές σπάνιες είναι, μόνο στο δρόμο προς και από την Αλεξάνδρεια μας έβρεξε, αλλά όπως τους είπα, όπου πάω εγώ ο καιρός με βοηθάει για να κάνω τη βόλτα μου και όντως: με το που φτάσαμε σταμάτησε η βροχή και ξανάρχισε την ώρα που μαζευόμασταν στο λεωφορείο να φεύγουμε!). Ίσως καλύτερα θα ήταν άνοιξη ή φθινόπωρο; Ίσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.