23 Ιανουαρίου 2017

Χούμους

Το χούμους το πρωτάκουσα πριν από πολλά χρόνια απ' τον πατέρα του φίλου μου του Δημήτρη μαζί με τα φούλια. Είχαν γυρίσει απ' το Σουδάν (απ' το Βάος, το θυμήθηκα επιτέλους, μέρες προσπαθούσα) κι ανέφερε αυτά τα δυο παράξενα, για μένα,  σουδανέζικα φαγητά. Και τα μεν φούλια έμαθα γρήγορα πως ήταν είδος κουκιά μικρά, αλλά το χούμους μου είχε μείνει. Έμαθα επίσης πως αυτά είναι γενικότερα αραβικά φαγητά κι όχι αποκλειστικά του Σουδάν. Ειδικά το χούμους το είδα και στα κεμπαπτζίδικα της Γερμανίας αν και δεν έτυχε να το δοκιμάσω. Το δοκίμασα όμως στην Αίγυπτο (μας είχαν διάφορα τέτοια συμπληρωματικά στο φαγητό) και το βρήκα ενδιαφέρον, αν και συνταγή δεν είχα, ούτε από τι είναι φτιαγμένο.

Ώσπου πρόσφατα πήγαμε με το σύνδεσμο Πλωμαριτών σε μια παράσταση θεάτρου. Το έργο ήταν γαλλικό (Για όνομα...) κι έπαιζε κι ο καταγόμενος απ' τα χωριά μας Χατζηπαναγιώτης. Καλά περάσαμε, γελάσαμε και το ευχαριστηθήκαμε. Στο έργο η οικοδέσποινα ετοιμάζει μαροκινό μπουφέ για να δεχτούνε τον αδερφό της, τη γυναίκα του κι ένα φίλο τους. Έχω τα συνήθεια στο θέατρο ν' αγοράζω και πρόγραμμα και το ίδιο έκανα κι αυτή τη φορά κι είδα πως είχε διάφορες συνταγές του μπουφέ, ανάμεσά τους και του χούμους. Πού όπως είπαμε είναι της (πολύ) ευρύτερης περιοχής. Τη συνταγή την είχαν πάρει λέει από τον Μπλέτσα.
Προχτές είπα να φτιάξω ρεβίθια κι αφού το βασικό συστατικό του χούμους είν' αυτά κι επειδή σαν ιδέα μου άρεσε είπα να τη φτιάξω. Την έφτιαξα τη δοκίμασα, οπότε την παρουσιάζω (προσαρμοσμένη πάντα).

Υλικά

1 κούπα ξερά ρεβίθια
1 κουταλάκι σόδα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ταχίνι
χυμό από 1 φρέσκο λεμόνι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κοπανισμένο κύμινο
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση

Αποβραδίς βάζω τα ρεβίθια να μουσκέψουν με μπόλικο νερό. Το πρωί σουρώνω το νερό και προσθέτω τη σόδα ανακατεύοντας να πάει παντού. Τα βράζω να μαλακώσουν (10' στη χύτρα ταχύτητας αφού τα ξαφρίσω πρώτα). Η ώρα που απαιτείται εξαρτάται από το μέγεθος και την ποιότητα τους. (Με τα ρεβίθια βράζω και το σκόρδο που σχεδόν λιώνει)
Λιώνω τα ρεβίθια καλά στο μούλτι με λίγο νερό για να δημιουργηθεί μία παχύρρευστη κρέμα. (αν έχω ραβδομπλέντερ το προτιμώ για να μην κινδυνέψει το μούλτι αν το μείγμα είναι σκληρό). Προσθέτω τον χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το λάδι, το κύμινο και το πιπέρι. Δουλεύω το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Αν το μείγμα είναι πολύ πηκτό, προσθέτω αργά λίγο ακόμα νερό. Πρέπει να έχει την όψη αλοιφής. Τέλος προσθέτω το μαϊντανό και ανακατεύω ελαφρά.
Το χούμους παίρνει πολύ ωραία γεύση και δένουν οι γεύσεις των υλικών, αν φυλαχτεί στο ψυγείο λίγες ώρες πριν από το σερβίρισμα. Περιχύνω το χούμους με λίγο ελαιόλαδο και γαρνίρω με φέτες λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.