27 Μαρτίου 2017

Ρεβίθια φούρνου

Πριν κάνα μήνα και κάτι είχα πάει μια περιοδεία :) στη Βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή μέχρι τη Θεσσαλονίκη πετάχτηκα, να μην τα παραλέω, αλλά εντάξει, πετάχτηκα και μέχρι την Έδεσσα, έκανα και μια στάση στη Λάρισα, ε, ας υπερβάλω κι εγώ λίγο. Τέλος πάντων, στη διαδρομή προς το βορρά είχαμε μπόλικο χρόνο (πολύ παραπάνω απ' ό,τι προβλέπαμε) κι έτσι κάναμε μια καλή στάση στην Αγία Παρασκευή στα Τέμπη (ίσως η τελευταία φορά που περάσαμε από κει αφού το Σάββατο δίνεται στην κυκλοφορία ο καινούριος δρόμος με τα τούνελ. Λάθος, πάει τη Δευτέρα αφού ο πρωθυπουργός είναι απασχολημένος άρα εγκαίνια αργότερα, ας κυκλοφορήσουμε ένα Σαββατοκύριακο ακόμα απ' τον παλιό). Εκεί, παραδοσιακά πουλάνε διάφορα πήλινα (και σε καλές τιμές) και πήραμε δυο για δώρο. Στην Έδεσσα η Κατερίνα μας είπε πόσο ωραία γίνονται τα ρεβίθια στη γάστρα. Στην επιστροφή πήραμε ακόμα μια για μας (είχα ήδη άλλες δυο!) και προχτές είπαμε να τα δοκιμάσουμε. Καλό το αποτέλεσμα και το παρουσιάζω εδώ.

Υλικά

500 γρ. ρεβίθια
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
4 φύλλα δάφνης
1/2 ποτήρι λάδι
αλάτι

Εκτέλεση

Βάζω τα ρεβίθια σε μπόλικο αλατισμένο νερό να μουσκέψουν για μια νύχτα. Τα ξεπλένω καλά και τα βάζω στη γάστρα με τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια και τα ανακατεύω. Ρίχνω και τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτω νερό ίσα να τα σκεπάζει και τα βάζω στο φούρνο στους 140 βαθμούς για 4 τουλάχιστον ώρες.
Τα σερβίρω με λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΥΓ. Εμένα μ' αρέσει να προσθέτω και λίγο κύμινο καθώς και καρότα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.