14 Ιουνίου 2017

Πλαστικές σακούλες

Μια είδηση των προηγούμενων ημερών. Ούτε μονόστηλο δεν θάπιανε στις κλασσικές εφημερίδες φαντάζομαι. αλλά μιας και δεν διαβάζω εφημερίδα πια δεν ξέρω αν η υπόθεσή μου αυτή είναι σωστή. Αλλά απ' τις σειρές που διάβασα, υποθέτω πως ναι. Ποια είδηση; Μα πως από τον επόμενο χρόνο δεν θα επιτρέπεται να δίνονται τσάμπα οι σακούλες στα μαγαζιά. Ποια μαγαζιά; Η είδηση αναφέρει τα σουπερμάρκετ αλλά είμαι σίγουρος πως θα είναι γενικότερο το θέμα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μπαίνει και διατίμηση. Η σακούλα θα χρεώνεται με 0,08€. Τιμή πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που χρεώνει το Λιντλ που ήδη ακολουθεί αυτή την τακτική. Ή το ΙΚΕΑ κλπ.

Είμαι απ' αυτούς που έχουν αγοράσει την παλιά κλασσική τσάντα για τα ψώνια μου. Που επέστρεφα τη σακούλα στο γαλατάδικο ή στον αυγουλά, που δεν παίρνω σακούλες όποτε μπορώ να το αποφύγω. Κι όλ' αυτά πάνω από 10 χρόνια τώρα. Άρα γιατί στεναχωριέμαι που θα πληρώνουν οι άλλοι τις σακούλες και το κάνω θέμα; Γιατί απλούστατα δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα.

Πρώτα πρώτα το πρόσχημα της εναρμόνισης με την κοινοτική νομοθεσία. Δεν ξέρω αν είναι όντως έτσι, αλλά η τακτική χρέωσης του πλαστικού υπήρχε στη Γερμανία όταν ήμουνα (κι έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε που γύρισα, απίστευτο μου φαίνεται). Εκεί υπήρχε χρέωση για τις σακούλες από τα σουπερμάρκετ της κατηγορίας του Λιντλ (κι εκεί το Λιντλ είναι απ' τα μεγάλα στην κατηγορία τους, υπάρχουν και μεγαλύτερες αλυσίδες). Υπήρχε και χρέωση για όλα τα πλαστικά μπουκάλια. Νερού, αναψυκτικού ή μπίρας. 0,25€ το μπουκάλι. Η χρέωση αυτή επιστρεφόταν όταν επέστρεφες το μπουκάλι. Όπως με τα γυάλινα μπουκάλια της μπίρας. Έτσι σπάνια να δεις μπουκάλι στα σκουπίδια. Γιατί αν δεν το κράταγε να το επιστρέψει ο αγοραστής και το πέταγε (ακόμα ακόμα γιατί ήταν τουρίστας και δεν ήξερε ή δεν είχε το χρόνο) θα το μάζευαν είτε διάφοροι που γύριζαν κι έκαναν αυτοί τη δουλειά (γατί και στη Γερμανία υπάρχουν φτωχοί) είτε οι σκουπιδιάρηδες όταν το έβλεπαν.

Αλήθεια, θα υπάρχει πρόβλεψη για να επιστρέφεται το αντίτιμο αν επιστραφεί η σακούλα στο σουπερμάρκετ που αγοράστηκε; Και καλά οι αλυσίδες των σουπερμάρκετ άλλο που δεν θέλουνε. Στα περισσότερα οι σακούλες που δίνονται ίσα που επαρκούν για να φτάσεις μέχρι το σπίτι. Και όντως υπάρχουν κάποιοι που το παρακάνουν με τις σακούλες που παίρνουν. Ακόμα κι όταν οι σακούλες δεν είναι της μισής χρήσης (αλλά είναι τσάμπα), συνηθίζουν να βάζουν ένα πράγμα σε κάθε μία. Ενώ αν βρεθούν σε Λιντλ είτε δεν παίρνουν καμιά και τα κουβαλούν όλα στο χέρι ή σε κάνα κουτί απ' αυτά που μένουν στα ράφια του, είτε χρεώνονται μια σακούλα και τα στριμώχνουν όλα εκεί μέρα.

Αλλά στα άλλα μαγαζιά. τι θα γίνει; Στα μπακάλικα; Στα μανάβικα; Εκεί που δεν είν' εύκολο να μεταφέρεις τα πράγματα χωρίς μια πρώτη σακούλα; Θα προτείνει ίσως κάποιος χαρτοσακούλα, αλλά ούτε κι αυτό είναι πάντα εφικτό. Δεν μπορούν όλα να μπουν σε χαρτοσακούλα, πέρα απ' το ότι κι αυτό δεν είναι οικολογικό αφού για να φτιαχτεί το χαρτί χρειάζεται κυτταρίνη, δηλαδή δέντρα και πάει λέγοντας.

Και στα καταστήματα ρούχων; Εκεί που οι σακούλες που δίνονται είναι α) πλαστικές β) τεράστιες γ) χοντρές, όχι απ' αυτές που διασπώνται εύκολα; Κι εδώ πάλι μιλάμε για τις μεγάλες αλυσίδες. Τα μικρά μαγαζιά χρησιμοποιούν τις ίδιες με τα μικρά σουπερμάρκετ. (Αντίθετα, σε άλλες χώρες, π.χ. στην Τουρκία) αν ψωνίσεις από μικρομάγαζο ρούχο, η σακούλα του είναι πιο λεπτή απ' τη λεπτή.). Για να μην πω για τα Τζάμπο που τις σακούλες του τις έχει κάνει σήμα του :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.