06 Οκτωβρίου 2017

Τουρκία: Λουλούδια

Από το 2014 έχω βάλει τις φωτογραφίες και τον τίτλο στο σημερινό άρθρο αλλά έμενε στα αζήτητα τόσον καιρό. Το καλοκαίρι εκείνο είχα πάει στην Κωνσταντινούπολη κι είχα βγάλει κάποιες φωτογραφίες με λουλούδια που είχα δει σε δρόμους και πλατείας της γειτονικής χώρας. Ετοίμασα διάφορες αναρτήσεις για εκεί, αλλά λίγες ανέβηκαν. Αρκετές έμειναν και ρίχνοντας πρόσφατα μια ματιά στο τι έχω στα πρόχειρα, την βρήκα αυτήν. Το βασικό πως είχε έτοιμες τις φωτογραφίες.

Κάποιες απ' τις φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από το αυτοκίνητο μέσα κι είναι λίγο θολές, αλλά, νομίζω, δίνουν μια χαρά την ιδέα την μεγάλης παρουσίας λουλουδιών στους δρόμους και τα πάρκα της πόλης. Το να έχει λουλούδια στους δρόμους μιας πόλης είναι συνηθισμένο στο εξωτερικό. Όμως τα λουλούδια είναι συνήθως σε ζαρντινιέρες. Χαμηλά στο δρόμο ή ψηλά στους στύλους φωτισμού, ομορφαίνουν το χώρο.
Στην Τουρκία μου έκανε εντύπωση που τα λουλούδια ήταν φυτεμένα σε κάθε μέρος που μπορούσαν να τα φυτέψουν. Γιατί καλά στα πάρκα. Είναι εύκολο. Αλλά και στους τοίχους στα πλάγια των δρόμων;
Κι όχι λουλούδια έτσι τυχαία. Αλλά διαλεγμένα είδη ώστε να φτιάχνουν σχέδια. Από απλές επιγραφές μέχρι γειτονικά αξιοθέατα. Το να φτιαχτούν τα σχήματα αυτά είναι τέχνη. Το πώς το είδα στη Βιένη πριν πολλά χρόνια.
Ας έχει από κάτω όσο κακό υπόβαθρο θέλει. Ακόμα και άσφαλτο. Στρώνεται από πάνω χώμα (πέντε - δέκα πόντους πάχος), σ' αυτό μπαίνει χλοοτάπητας έτοιμος κι ανάμεσα χώνονται τα φυτά που θέλουμε. Κι έτοιμος φυτεμένος ο χώρος!
Βέβαια, το να γράφω πως όλ' αυτά συμβαίνουν στην Τουρκία μάλλον είν' υπερβολή. Στην Κωνσταντινούπολη ναι. Αλλά σε άλλες πόλεις δεν το είδα. Ούτε στην Προύσα π.χ. ούτε στη Σμύρνη (καλά, απ' τη Σμύρνη έχω τις χειρότερες εντυπώσεις. Ο δήμαρχός της δεν την νοιάζεται καθόλου).

1 σχόλιο:

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.